O NAMA

Sanja i Ksenija su obične mame koje o knjigama ne znaju mnogo. Znaju da ih čitaju i da vole. Upravo iz ljubavi prema knjigama i želji da svoju strast prenesu na svoju decu njih dve su se upustile u avanturu pisanja i izdavanja knjiga za decu. Ali kako kod kuće imaju četiri sjajna čudovišta, svakom od njih su morale reći: ljubavi mamina... ova knjiga je samo za tebe... i o tebi... I tako su nastale Male zjale. Male zjale su napravljene za naše i vaše velike junake koji se ponekad plaše vrtića, ponekad im je dosadno, a ponekad im je samo potrebno da ih ušuškamo u krevet i kažemo da ih volimo. Najviše na celom svetu!

U izradi konačnog proizvoda učestvovali su mnogi. Prilikom dizajna pomogla je najviše Olivera Batajić Sretenović – docent Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Nalazila se sa nama na kafi mnogo puta da nam objasni zašto nešto može, a zašto ne. Naučila nas je da deci ponudimo sadržaj koji će biti drugačiji u smislu ilustracija, jer kako kaže Male zjale kao i ostali izdavači imaju odgovornost u kreiranju vizije o ilustracijama u dečijim glavicama od ranog uzrasta.

Olivera

Od malena je plovila po svetu knjiga, dok se u njemu nije sasvim izgubila. Sada boravi tamo i trudi se da sve knjige budu lepe, da se u njima uživa i da se lako čitaju. Održava ih, sprema, rado čita drugima. Takođe, svakoga ko zaluta u tu državu pokušava da nauči kako se knjige prave, i zašto je važno da baš svaki pridošlica unese svoj divni deo duše u njih. Da, da, zato su knjige tako divne, jer u svakoj odnjih postoji mnogo najlepših delića svih čarobnih bića koja knjige stvaraju. Kada je dobila dete prvi poklon mu je bila, naravno, knjiga. Na njoj je bila raketa, za lansiranje u čarobni svet. I eno ga i on je sada tamo u tom svetu, šije knjige i crta priče, jer nema lepšeg sveta od onoga koji sami izmaštamo, naročito kada smo u njemu sa našim najmilijima.

Imajući u vidu tu vrstu odgovornosti, mesecima smo tražile ilustratora koji je drugačiji, poseban, maštovit i koji ume crtež i boju da iskoristi na najbolji način. I našle smo ga!! I to ne jednog, već dva.

Tanja

Tanja Stevanović se kao umetnica bavi raznolikim stvaralaštvom ali je prvenstveno ilustrator za decu i mlade. Njene ilustracije čine živopisni karakteri i situacije koje potiču maštu i bude emocije, a teksturom olovke i sitnim nesavršenostima se trudi da radovima da toplinu i prirodnost. Inspirisana je prirodom, starinama, bizarnostima, igračkama i raznim neobičnostima a ta svoja interesovanja reflektuje i u svoja dela. U poslednje vreme uživa u pronalaženju najrazličitijih "blaga" na buvljacima koja polako pretvara u male kolekcije.

PORTFOLIO: https://www.behance.net/tanja

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/gorostasna/

about-us-pic
Marica

Marica Kićušić je ilustrator i animator za decu, zaljubljenik u prirodu i ljubitelj životinja. Inspiraciju pronalazi u pokretu, bojama, starim velikanima umetnosti, putovanjima, vodi, šumama i svom živom raznolikom svetu na zemlji.

Voli tuš i akvarel, oslikava i papir i zidove i staklo, a radi i digitalne ilustracije i animacije.

Dečija radoznalost podstiče je da neprestano stvara i traži nove inspiracije u svim skrovitim detaljima života.

PORTFOLIO: https://www.be.net/gorgonzola

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/MaricaKicusic/

Ovo smatramo za naš početak. Videćemo kako će sve da se razvija, ali smo uverene da ćemo na ovom putu upoznati još mnogo zanimljivih ljudi koji dele istu ideju kao mi i da ćemo nastaviti da smišljamo nove priče i budimo maštu kod dece.

Ksenija i Sanja